در بسیاری از ورزشگاه های خارجی و داخلی از چمن برای پوشاندن کف ورزشگاه ها استفاده می شود. ورزش هایی مانند فوتبال، گلف، هاکی و اسکی روی چمن از پوشش چمن برای زمین های خود استفاده می کنند. در سال های گذشته چمن های طبیعی بیشتر مورد استفاده قرار میگرفت که هزینه هایی گزاف و سنگینی را بابت کاشت و مراقبت از آن ها را در پی داشت.
در ورزش هایی مانند فوتبال که بازیکن ها مدام در حال دویدن و ضربه زدن به توپ هستند، نیروی وارد شده به زمین و پوشش آن باعث می شد تا چمن های طبیعی آسیب ببینند و از بین بروند.
با استفاده از چمن مصنوعی می توان برای ورزشگاه ها پوششی مقاوم و عمری تهیه کرد
پس از آن چمن های مصنوعی وارد بازار شدند که جایگزینی مناسب و قوی برای چمن های طبیعی باشند. چمن مصنوعی ورزشگاه ها در ابتدای تولید شان نواقصی داشتند که زبر بود الیاف آن ها یکی از معایب آن ها بود. طوری که در ابتدای اجرای این چمن مصنوعی ورزشگاه ها بازیکن ها مجبور به پوشیدن تی شرت های آستین بلند و شلوار بودند. در سال های بعد نسل جدید چمن مصنوعی ورزشگاه ها تولید شدند که بسیار الیاف و نخ های لطیف تری داشتند. که مناسب زمین های بازی بود دیگر با زمین خوردن و ساییده شدن با این چمن ها کسی دچار آسیب دیدگی و خراشیدگی نمی شد.
چمن مصنوعی ورزشگاه و ویژگی های آن
همان طور قبلا در مقاله چمن مصنوعی ذکر کرده بودیم، جنس نخ ها و الیاف چمن مصنوعی تزیینی و چمن مصنوعی ورزشگاه ها، از نوعی فرآورده ی پلاستیکی با نام های پلی اتیلن، پلی آمید و پلی پروپیلن ساخته شده است که بافتی نرم، لطیف، مستحکم و با کیفیت را در رشته های چمن مصنوعی ورزشگاه ها به وجود می آورد.
نسل جدید چمن های مصنوعی در برابر انواع آب و هوا ها مقاوم است و می تواند با شرایط های مختلفی سازگار باشد. چمن مصنوعی ورزشگاه ها معمولا در ابعاد و مقیاس های بزرگ طراحی می شوند. هر چه بافت چمن مصنوعی ورزشگاه ها بزرگ تر باشد انسجام بافت آن ها بیشتر است و در رفت آمد و ضرباتی که به آن وارد می شود بیشتر ماندگاری دارد.
جنبه های ظاهری چمن مصنوعی ورزشگاه ها در مقایسه با چمن طبیعی
از موارد مهمی که می توانیم برای استفاده از چمن مصنوعی ورزشگاه ها به جای چمن های طبیعی استفاده کنیم میزان ماندگاری چمن مصنوعی می باشد.
طول عمر چمن مصنوعی ورزشگاه
چمن های طبیعی برای مدت محدودی قابلیت استفاده در ورزشگاه ها را دارد، که در طول یک سال معمولا 350 تا 400 ساعت قابلیت و استحکام لازم را برای بازی و تردد بر روی خود را دارند. در عوض چمن مصنوعی به صورت بلند مدت می تواند نیاز های اولیه ی ورزشگاه ها را بر آورده کند. طول عمر بلند چمن مصنوعی ورزشگاه ها این امکان را فراهم می کند تا 4000 ساعت بازی در ورزشگاه ها طی یک سال امکان پذیر باشد.
تراز بودن و پوشاندن عیوب زمین فوتبال و ورزشگاه ها
یکی از استاندارد هایی که برای سطح زمین ورزشگاه ها مورد توجه قرار می گیرد میزان یکنواختی و صاف بودن سطح زمین است. زمین های ورزشی باید در تمامی نقاط تراز و در یک سطح باشند تا زمانی که بازیکن دارد بر روی آن حرکت می کند دچار انحراف نشود ممکن است با بر آمدگی و حتی فرو رفتگی های ناچیز نیز توپ از مسیر خود منحرف شود و بازی را با مشکل های مختلفی مواجه سازد، چمن مصنوعی ورزشگاه قابلیت این را دارد که عیوب زمین های ورزشی را پوشش بدهد و سطحی هموار را به وجود بیاورد.
حتما بخوانید: چمن مصنوعی Artificial Grass
تاثیر آب و هوا بر میزان رشد و عدم رشد چمن طبیعی
در بسیاری از منطقه ها آب و هوا بسیار متفاوت می باشد که می تواند بر روی پوشش گیاحی هر ناحیه تاثیر داشته باشد. ایران از مناطقی است که به علت کوهستانی بودن و آب و هوای تقریبا گرم و خشکی که دارد رویش بعضی از گیاهان را با مشکل مواجه کرده و یا رسیدگی های زیادی را برای رشد گیاهان در پی داشته است.
چمن های طبیعی در زمین های گرم و خشک توانایی رشد پایینی دارند و ممکن است پس از رویش دچار کم پشتی چمن و در اثر نور و گرمای زیاد ناشی از تابش خورشید زرد بشوند. عواملی مانند کچلی باعث می شود که رشد چمن در نقاط مختلف زمین متوقف شود و ظاهری نا زیبا به وجود بیاورد. چمن مصنوعی ورزشگاه ها بدون نیاز به شرایط خاص نگهداری و ظاهری همیشه سبز باعث شده است که اکثر ورزشگاه های پر رفت و آمد از چمن مصنوعی به جای چمن های طبیعی استفاده کنند.
چمن های مصنوعی هم معایبی دارند!
در کنار تمامی مزیت ها و کاربرد هایی که چمن های مصنوعی با خود به همراه آورده اند و بسیار صنعت فضاهای سبز را متحول کرده اند، معایبی نیز دارند که ممکن است از دید بسیاری از افراد جا مانده باشد.
گرمای جذب شده توسط چمن مصنوعی ورزشگاه ها
اگر دقت کرده باشید متوجه می شوید که فضاهای سبز و چمن های طبیعی معمولا از بقیه ی نقاط زمین خنک تر هستند این خاصیت آن ها است که موجب شده در بسیاری مناطق ما از گیاهان استفاده کنیم اما چمن مصنوعی ورزشگاه ها این طور نیستند و زمانی که دمای هوا بالا برود و یا تابش نور خورشید زیاد باشد به علت آن که جنس الیاف چمن های مصنوعی از پلاسیک است و طبیعی نیست، آن ها نیز گرم می شوند و باعث می شوند تا دمای محیط بالا تر برود زمانی که با پای برهنه بروی چمن مصنوعی که آفتاب رویش تابیده باشد تردد کنید به خوبی متوجه این مطلب می شوید زیرا میبینید که مانند آسفالتی که داغ می شود آن ها نیز گرم و داغ می شوند.
حتما بخوانید: کاربرد چمن مصنوعی
هزینه های تعمیر چمن مصنوعی ورزشگاه ها گران است!
همیشه به این نکته توجه داشته باشید که کیفیت در جنس حرف اول را می زند و ممکن است شما با دیدن قیمت پایین در بعضی فروشگاه ها وسوسه شوید و خرید کنید اما باید به مشکلات پس از آ نیز توجه کنید.
خرید چمن مصنوعی ورزشگاه ها بسیار حساس است زیرا در مقیاس زیاد خریداری می شود و اگر کیفیت مطلوبی نداشته باشد پس از مدتی در آن انواع مشکلاتی مانند پارگی، از جا در آمدن الیاف، از بین رفتن رنگ سبز الیاف، وکوبیدگی نخ ها و الیاف را خواهید دید. هزینه های تعمیرات چمن مصنوعی ورزشگاه ها بسیار گران است و شاید لازم شود دوباره کل زمین ورزشگاه را چمن مصنوعی نصب کنند.
قیمت چمن مصنوعی ورزشگاه
کیفیت جمن های مصنوعی و نوع الیاف و تراکم آن ها المان های تاثیر گذار در قیمت چمن های مصنوعی می باشند همچنین رنگ الیاف هر چه پر رنگ باشد نیز نشانه ای از کیفیت مطلوب آن ها است که بر روی قیمت نیز تاثیر دارد.
امیدوارم از مطالعه این راهنما لذت برده باشید.