قرنیزها عناصری نواری مانند که در بخش پایینی دیوار و همین طور در سقف به کار برده می شوند و استفاده از آنها می تواند مزیت های متعددی داشته باشد. در واقع استفاده از قرنیز علاوه بر آنکه بر زیبایی فضا تأثیر بسزایی دارد می تواند نقش محافظتی از دیوار را داشته باشد. اما آیا این موضوع در مورد قرنیز سقفی نیز صادق است؟ در ادامه سعی داریم در مورد قرنیزهای سقفی اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم. پس اگر شما هم به مبحث دکوراسیون داخلی علاقه مند هستید حتماً تا انتهای این راهنما با ما همراه باشید.
قرنیز سقف چیست؟
قرنیزهای سقفی معمولاً به عناصر تزئینی گفته می شود که در حد فاصل بین دیوار و سقف نصب شده و به لحاظ زیبایی و افزایش هارمونی در فضا دارای اهمیت است. این عناصر ظاهری بسیار شبیه به قرنیزهایی دارند که بر روی بخش پایینی دیوار نصب می شوند. درواقع قرنیزهای سقفی دقیقاً مشابه با قرنیز کف انتخاب می شود و به نوعی مکمل آن محسوب می شود. به طور کلی ابزارهایی که در سقف به کار گرفته می شوند بیشتر از آنکه با نام قرنیز شناخته شوند با نام گلویی و زیرگلویی شناخته شده اند. درواقع این دو ابزار با هم و برای زیباتر شدن و تکمیل فضا در حد فاصل دیوار و سقف نصب می شوند.
تفاوت بین قرنیز سقف و گلویی
در واقع، کلمه قرنیز سقف اصطلاح اشتباهی است؛ ریشه این اشتباه نیز به استفاد آن در زبان انگلیسی برمیگردد که برابر با Ceiling Cornice است. قرنیز ها اصولا مناسب نصب در سقف منازل و محیط های اداری نیستند و آن چیزی که در سقف خانه و بین دیوار و سقف نصب می شود، گلویی است.
گلویی یا همان Ceiling Coving معادل درست قرنیز سقف در زبان فارسی است. گلویی ها به سقف زیبایی خاصی بخشیده و از هر چیزی ساخته شده باشند (چوب، گچ یا پی وی سی) زیبایی خانه را دوچندان می کنند. دلیل مناسب تر بودن گلویی برای دیوار، فاصله 5 سانتی متری آن تا دیوار است و همین فضای خالی، جلوه و زیبایی خاصی به دیوار و سقف خانه شما می بخشد. این در حالی است که قرنیز ها تنها حدود 16 میل با دیوار فاصله دارند و نمای آن ها نیز در سقف، به زیبایی گلویی نخواهد شد. به طور کلی در ادامه این مقاله نیز هر گاه از قرنیز سقف صحبت می کنیم، در واقع منظورمان گلویی است!
تفاوت بین گلویی و گچ بری سقف
به نقطه تلاقی بالای دیوار با سقف، گوشه دیوار گفته می شود که در اصطلاح معماری به آن گلویی می گوییم. رها کردن این بخش از دیوار بدون اجرای هیچ اقدامی، موجب زشت شدن آن خواهد شد؛ در این حالت شما فقط یک خط صاف را مشاهده می کنید که دیوار و سقف را به هم متصل کرده است. همانطور که برای حل این مشکل در قسمت پایینی دیوار، از قرنیز استفاده می کنیم، برای اتصال دیوار به سقف نیز از قرنیز سقف یا همان گلویی کمک می گیریم.
اما گلویی، می تواند از جنس های مختلفی باشد؛ از جمله گلویی پلی استایرن یا گچ. گچ بری در واقع نوعی از گلویی است که به وسیله گچ ساخته می شود؛ یا به عبارت بهتر، گچ بری همان گلویی از جنس گچ است.
با وجود پرطرفدار بودن گچ بری، ممکن است بسیاری استفاده از آن را دوست نداشته باشند و ترجیح دهند از گلویی های جدید روکش دار، مانند گلویی پلی استایرن یا پلی اورتان استفاده کنند. در این میان پرطرفدارترین محصول، گلویی های پلی استایرن هستند که برخلاف گچ بری و گلویی های پلی اورتان، هیچ نیازی به رنگ آمیزی نیز ندارند.
مزیت استفاده از قرنیز سقف
به طور کلی استفاده از قرنیزها در درجه اول به لحاظ زیبایی حائز اهمیت است. از این حیث قرنیزها را می توان مکمل فضا در نظر گرفت. از سوی دیگر قرنیزهای کف از نفوذ نم و رطوبت حاصل از شستشوی کف به دیوار جلوگیری می کند. علاوه بر آن به این دلیل که مثل یک لایه بر روی دیوار قرار می گیرد از نازک کاری دیوار در برابر انوا آسیب های احتمالی ناشی از جابه جایی وسایل جلوگیری می کند. اما به طور کلی قرنیزهای سقفی اغلب از حیث زیبایی مهم هستند گرچه نمی توان نقش آنها را در محافظت از دیوارها نادیده گرفت. همچنین استفاده از انواع قرنیز دارای نور مخفی نیز می تواند از طریق فرآهم کردن نور محیط بر زیبایی و کارایی آن بیافزاید.
برای مشاهده انواع مدل های قرنیز، به صفحه ” قرنیز ” سایت دکور چوب مراجعه کنید.
انواع قرنیز سقفی
قرنیز سقفی نیز همانند قرنیزهای رایجی که در فاصله بین کف و دیوار از آنها استفاده می شود می تواند از مواد اولیه متفاوتی تهیه شده باشد. درواقع می توان قرنیزهای سقفی را در انواع مختلف قرنیز سقفی PVC، قرنیز سقفی چوبی و قرنیز سقفی ام دی افی مشاهده کرد.
قرنیز سقفی PVC
قرنیزهای سقفی پی وی سی شامل انواع قرنیزهایی می شود که از ماده پی وی سی برای ساخت آنها استفاده شده است. قرنیز پی وی سی بسیار مقاوم بوده و ضد آب هستند. از سوی دیگر قیمت قرنیز سقفی از نوع پی وی سی بسیار مناسب تر سایر انواع قرنیز است.
قرنیز سقفی چوبی
نوع دیگری از قرنیزهای سقفی که از چوب در تهیه آنها استفاده شده است می توانند علاوه بر سقف به عنوان عناصر تزئینی در بخش های مختلف به کار گرفته شوند. قرنیزهای چوبی از زیباترین انواع قرنیزها هستند و از آنجائیکه از چوب طبیعی در ساخت آنها استفاده شده است بسیار گران هستند.
قرنیز سقفی ام دی افی
انواع قرنیز ام دی فی را شاید بتوان از رایج ترین و پرکاربردترین انواع قرنیز به حساب آورد. این قرنیزها که اغلب با روکش های پی وی سی عرضه می شوند مزیت های متعددی دارند. خاصیت ابزار خوری، مقاومت در برابر رطوبت، مقاومت در برابر حرارت، تنوع طرح و رنگ و قیمت مناسب بخشی از مزیت های ست که می توان از یک قرنیز سقفی از جنس ام دی اف انتظار داشت.
بیشتر بخوانید: انتخاب بین قرنیز ام دی اف یا پی وی سی بر اساس چه معیار هایی باید انجام شود؟
قرنیز سقفی گچی
به نوارهای گچی که در حدفاصل بین دیوار و سقف اجرا میشود، قرنیز گچی گفته میشود. این نوع از قرنیزها ظاهر بسیار زیبایی داشته و در منازلی با سبک دکوراسیون کلاسیک قابل استفاده هستند. البته استفاده از قرنیزهای سقفی گچی با روی کار آمدن کناف کاری بر روی سقف از رونق افتاده است اما با این حال هستند افرادیکه هم در سقف و هم به عنوان قاب بندی روی دیوار به سراغ قرنیزهای گچی می روند. از ویژگی های خاص قرنیزهای گچی نقش و نگارهای پیچیده ایست که تقریباً بر روی هیچ از انواع قرنیزها اجرا شدنی نیست. درواقع ایجاد نقش و نگار در زمانیکه ماده اولیه ساخت این نوع قرنیز که همان گچ است هنوز خشک نشده صورت می گیرد. یکی از ایراداتی که قرنیزهای گچی دارا هستند این است که این قرنیزها شکننده هستند و در زمان جابه جایی و حمل امکان آسیب دیدگی در آنها بسیار بالاست.
قرنیز سقفی نور مخفی
یکی دیگر از انواع قرنیزهای سقفی که استفاده از آن علاوه بر زیبایی می تواند مزیت هم داشته باشد قرنیز سقفی نور مخفی است. قرنیزهای نور مخفی شامل انواع قرنیزهایی می شود که می توان از آنها به عنوان یک منبع نور استفاده کرد. درواقع نور حاصل به کارگیری لامپ هایی ست که در فضای خالی قرنیز به کار رفته است. این نوع از قرنیزها نور ملایم و یکنواختی را وارد فضا کرده و به همین دلیل می تواند در افزایش زیبایی فضا نقش داشته باشد.
نصب قرنیز سقفی
نصب قرنیز سقفی درست مانند نصب قرنیزهای کف صورت می گیرد. درواقع برای نصب قرنیز بسته به اینکه جنس قرنیز از کدام ماده اولیه تهیه شده باشد می تواند مراحلی متفاوتی داشته باشد. به عنوان مثال قرنیزهای ام دی افی و پی وی سی مراحل نصب مشابهی دارند و به کمک چسب نصب می شوند. اما در نصب قرنیزهای چوبی ممکن است از میخ برای ثابت نگه داشتن استفاده شود. اگر تمایل دارید با نحوه صحیح نصب قرنیزها آشنا شوید توصیه می کنیم حتماً مقاله “راهنمای نصب قرنیز” را نیز مطالعه کنید.
کلام آخر
در این مطلب به بررسی موضوع قرنیز سقفی پرداختیم و انواع این قرنیزها را مرور کردیم. هدف از اجرای قرنیز سقفی برخلاف سایر انواع قرنیزهای کف بهره گیری از جنبه تزئینی آن می باشد. به همین دلیل به لحاظ طرح و رنگ انتخاب آن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. اگرچه در کنار زیبایی که استفاده از انواع قرنیز چوبی، گچی، ام دی افی و … می تواند به همراه داشته باشد برخی از انواع قرنیزها می توانند مزایای دیگری نیز داشته باشند. به عنوان مثال همانطور که در این راهنما به این موضوع اشاره کردیم قرنیزهای نوری علاوه بر آنکه بسیار زیبا هستند می توانند نور زیبایی را در سقف ایجاد کرده و فضا را جذابتر کنند.