پتینه و پتینه کاری سقف، هنری ست برای زدودن نازیبایی از اجسام و ظروف که مدت هاست زیبایی خود را از دست داده اند. پتینه کاری روی اجسام چوبی، مسی و بسیاری از اجسام و همچنین در داخل ساختمان امکان پذیر است. این روزها پتینه کاری طرفداران بسیاری پیدا کرده و افراد بسیاری در قالب هنرجو تمایل به یادگیری این هنر زیبا و خاص نشان می دهند.
پتینه کاری سقف چیست؟
هنر پتینه کاری یک مفهوم بسیار گسترده است و برای توصیف آن می توان گفت پتینه هنر کهنه کاری یا ایجاد نشانه هایی از قدمت در یک جسم است. درواقع پتینه یک روش طبیعی و سطحی رنگ بری از فلز یا انواع سطوح می باشد. پتینه کاری دارای ریشه هایی ایتالیایی است و استفاده از تکنیک های کهنه کاری در اجسام متعلق به روم باستان و همچنین در بناهای تاریخی مشاهده می شود. بنابراین نمی توان هنر پتینه را هنری نوظهور دانست البته کارکرد آن در طول تاریخ شدت و ضعف داشته و همواره از محبوبیت کنونی برخوردار نبوده است.
[box type=”info” align=”” class=”” width=”100%”]برای آشنایی با انواع کاغذ دیواری محو و پتینه وارد فروشگاه دکورچوب شوید.[/box]
اگر همیشه به داشتن وسایل آنتیک و قدیمی تمایل نشان می دهید و دوست دارید با داشتن وسایل قدیمی حسی نوستالژیک را در فضای منزل داشته باشید هنر پتینه کاری می تواند انتخاب خوبی برای شما باشد. تصور کنید یک کمد قدیمی را با هنر پتینه کاری مزین کرده و در گوشه ای از فضای پذیرایی جایی برای آن باز کنید. البته پتینه کاری محدود به هنر و خلق عمدی لکه های رنگ نیست حتی پتینه می تواند طی فرآیندی طبیعی در ظروف مسی ایجاد شود این لکه های متمایل به سبز چون سدی مانع از خوردگی فلز می شود.
پروژه های اجرایی پتینه کاری سقف
پتینه کاری
پتینه کاری هنری ست که طی آن با کمک ابزار و رنگ های مختلف، سطحی روی جسم ایجاد می شود که ظاهری قدیمی (اکسید شده) در وسایل مختلف ایجاد می شود. هنر پتینه کاری زیبایی خاص خود را مدیون قدرت رنگ های روشن کننده، مات کننده است. با کمک هنر پتینه کاری می توان لوازمی که دیگر کارایی خود را از دست داده اند را به چرخه مصرف بازگرداند و مجدد از آنها استفاده کرد. بنابراین با کمک این هنر محبوب می توان به اشیاء جانی دوباره بخشید.
پتینه کاری روی ساختمان
پتینه کاری ساختمان ایجاد پوششی خاص و هنرمندانه روی دیوار گویند که یک سبک نوین در دکوراسیون داخلی منزل و سایر فضاها محسوب می شود؛ هنر پتینه کاری ساختمان انواع مختلفی دارد و با شیوه های متفاوتی قابل اجرا است. در این هنر دو جزء وجود دارد؛ پس زمینه و طرح. پس زمینه یا همان رنگ قالب در شکل کلی پتینه نقش بسزایی دارد و غالباً از رنگ های آکریلیک و پلاستیکی استفاده می شود. طرح و نقش به صورت سفارشی و در غالب طرح های فلت یا برجسته بر روی پس زمینه ایجاد می شود. سبک پتینه کاری نیز با توجه به نوع طرح های انتخابی را می توان در دو گروه پتینه مدرن و کلاسیک طبقه بندی کرد.
پتینه کاری کلاسیک
پتینه کاری با توجه به طرحی که مورد استفاده قرار می گیرد می تواند سبک دکوراسیون منزل را به سمت دکوراسیون کلاسیک مایل کند. سبک دکوراسیون مناسب افرادیست که به طور کلی عاشق لوازم آنتیک و قدیمی هستند و از دیدن لوازم فرسوده لذت می برند. البته این سبک از پتینه بویژه در فضاهای تجاری مخصوصاً کافه ها که بسیار تمایل دارند فضا را به هر نحوی که شده گرم و بعضاً سنتی نشان دهند کاربرد دارد. این هنر می تواند به راحتی دکوراسیون فضا را به سمت و سوی فضای کلاسیک و سنتی سوق دهد.
پتینه کاری مدرن
دکوراسیون مدرن این روزها بیش از پیش طرفدار پیدا کرده است و گویی تمام المان های دکوراسیون در حال گذار از طرح های تکراری سنتی به سمت طرح هایی ست که کمتر دیده شده اند، هنر پتینه نیز از این امر مستثنی نیست. می توان از ادغام تکنیک های این هنر زیبا و با استفاده از طرح های نوین پتینه های مدرن خلق کرد و از این جهت کاربردهای آن را افزایش داد. طرح ها و نقوش جدید شامل انواع طرح های ابر و بادی و طرح های فرشته می باشد که از استقبال خوبی هم برخوردار هستند. در اجرای طرح های پتینه کاری محدودیتی وجود ندارد و امکان پیاده سازی روی انواع دیوارها، ستون ها و سقف ها وجود دارد.
پتینه کاری چوب
اگر از رنگ کمد و یا دراور خود خسته شده اید و در این فکر هستید تا در اولین فرصت از دست آن خلاص شوید بهتر است دست نگه دارید؛ هنر پتینه می تواند می تواند به کمک شما بیاید. پتینه روی چوب یعنی به کارگیری از لایه های رنگی مختلف بر روی سطح چوبی به صورتی هنرمندانه و خاص است که با روش ها و سبک های مختلفی قابلیت پیاده سازی دارد. این هنر می تواند شکل و ظاهر لوازم چوبی را به طور کلی دگرگون کند.
انواع روش های پتینه کاری
برای شروع کار پتینه کاری نیاز است که در ابتدا زیرسازی های ضروری بر روی جسم مورد نظر صورت بگیرد تا فرآیند رنگرزی بدرستی و بهترین شکل روی آن انجام شود و در مرحله بعد خرید ابزار و وسایل مورد نیاز است که با توجه به روش پتینه کاری مورد نظر و همچنین جنس شیء مورد نظر می تواند متفاوت باشد. سپس لازم است سطح جسم مورد نظر را با چسب و قلم مو پوشانده و بعد از خشک شدن از با خمیر پتینه پوشش دهید.
- پتینه کاری پارچه، در این روش رنگرزی شیء یا دیوار به کمک تکه پارچه هایی صورت می گیرد.
- پتینه کاری اسفنج، پس از رنگرزی دیوار به کمک اسفنج به بخش هایی از شیء یا دیوار ضرباتی وارد می شود و نقش و نگار زیبایی روی آن ایجاد می شود.
- پتینه کاری تکسچردار، در این روش به کمک موادی مثل پودر مل، روغن های ساختمانی و آب خمیری تهیه می شود که به منظور ایجاد بافت بر روی دیوار بکار می رود.
- پتینه کاری رنگ برداری، در این روش پتینه کاری در ابتدا رنگرزی روی دیوار و یا هر جسم دیگری انجام می شود و سپس با کمک پارچه و با ضرباتی که به جسم وارد می شود شکل زیبایی ایجاد می شود.
- پتینه کاری راه راه کردن، در این روش طرحی راه راه مشابه تکه های چوب بر روی دیوار ایجاد می شود که ظاهری روستیک برای فضا ایجاد می کند.